Na początek damy trochę teorii Agility jest jednym z psich sportów. Polega na pokonywaniu specjalnie przygotowanego toru przeszkód. Tor musimy pokonać bezbłędnie i w jak najkrótszym czasie naprowadzająć psa róznymi komendami słownymi. Przeszkody muszą być pokonywane w określonej kolejności, którą zawodnicy poznają przed startem, wyróżniamy przeszkody takie jak: stacjonatę (hopkę), skok w dal, oponę, kładkę, huśtawkę, palisadę, slalom, tunel sztywny oraz rękaw. Przy czym wysokość poprzeczki dostosowywujemy do wielkości psa. W tym sporcie niie mogą brać udziału psy chore, z dysplazją lub urazami oraz suki ciężarne. Za niedługo umieszczę porady jak uczyć psa pokonywania poszczególnych przeszkód.
julka czekamy z niecierpliwością. Ćwiczyłyśmy już trochę w domu podstawowe przeszkody i mogę stwierdzić, że Naomi ma duży talent do uprawiania psich sportów.
Pierwsza i zarazem najprostrzą przeszkoda jest hopka, zaktórą jeśłi nie mamyspecjalnego toru może posłużyć zwykły kij. Przeskakiwania możemy nauczyć psa również przez rękę i nogę.
Przejdźmy więc do lekcji. Przed ustwioną przeszkodę przyprowadzamy psa. Po chwili zapoznania się nowym obiektem naprowadźmy go przy pomocy smokołyka do pokonania przeszkody. Gdy pies jest w trakcie wyskoku/lotu powiedzmy komendę "hop" po czym nagradzamy psa za poprawne przeskoczenie. Drugą metodą nauki jest rzucenie piłki lub innej psiej zabwaki (najlepiej tej ulubionej) przez hopkę. Psiak powinien pobiec po zabwkę pokonując ustwioną przeszkodę. Za poprwne przeskoczenie nagradzamy zabawą lub smakołykiem. Nie zpomnijmy o komendzie "hop" w trakcie skoku.
Ania Teylowa napisał/a:Spotykałam już osoby ustawiające poprzeczkę na poziomie co najmniej dla konia :/
Są na świecie rzeczy, które się fizjologom nie śniły ;)
Ja ustawiam nawet zwykłego kija, tak aby tylko coś leżało przez co pies mógłby przeskoczyć.
Następną lekcją będzie chyba slalom
Dla psa dopiero uczącego się pokonywać hopkę warto położyć kijka tylko na ziemi. Tak aby najpier nauczył się przechodzić przez przeszkodę a potem przez nią przeskawiwać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum